The Box: Museum Guides

The Box: Museum Guides

Plymouth

Family activity guides for Plymouth and the South West's major new museum, art gallery and archive.

Client: The Box

A series of illustrated family activity guides commissioned by The Box in Plymouth. The Box is Plymouth’s major new 3500 sq metre interactive art gallery, museum and archive featuring nine permanent galleries showcasing the city’s incredible collections.

Fosse Park Play Wall

Fosse Park Play Wall

Leicester

The UK’s first vertical activity wall, complete with a rubber floor, informed by a series of workshops.

Client: The Crown Estate

A large scale outdoor installation at Fosse Park in Leicester commissioned by The Crown Estate that included a graphic wall, a rubber floor design and a 15 metre window design for the UK’s first vertical children’s activity area. The colourful installation welcomes children and adults to the space by filling the area with positivity in the use of local cultural references and a warm and upbeat colour palette.

Image shows the children's activity area designed by Smith and Lewarne in collaboration with Macgregor Smith architects at Fosse Park shopping centre in Leicester.

The Process

Engaging the local community is something we enjoy doing as part of researching and material gathering. Working with local people is a great way to foster a sense of civic pride as well as generating interest in a project.

We organised a series workshops with two different school groups and an older peoples’ social group. The sessions gave us a greater understanding of the context we were working within as well as providing us with material for the visual language of the outcomes.

Secondary school students were given an introduction into working with a specific colour palette, creating patterns and paper cut compositions. They were also encouraged to create cropping devices inspired by Sister Corita Kent, enabling them to examine their work in a different way and to look for interesting compositions and unexpected things.

We projected managed all aspects of the installation. The wall graphics were produced and installed by WithPrint, our regular production partners who have a wealth of knowledge and expertise when it comes to these sorts of complex projects.

The floor was installed by DCM Surfaces who worked with us to create a palette of custom colours and made sure our complicated designs came to life underneath the play elements.

Spike Island Open Studios 2022

Spike Island Open Studios 2022

Bristol

A folded leaflet guide to Spike Island's Open Studios weekend 2022

Client: Spike Island

A folded guide to inform visitors of the wide range of exhibitions, activities and studio holders opening their doors across the Open Studios weekend, 2022.

Art, Research & Adventure

Art, Research & Adventure

Bath

A installation commissioned to reflect the building's unique context and purpose.

Client: The University of Bath
Photography: Dom Moore

A permanent, building-wide installation responding to the meeting of culture and academia on the University of Bath's campus. The installation is encountered in many different places throughout the building, with each location presenting varying expressions of a common visual language.

The Process

The process began with an invitation to explore the University's archives, with a particular focus on the architectural history of the campus. The Alison and Peter Smithson played a pivotal role in designing some key buildings on the campus and their unique place in British architectural history was something we were keen to acknowledge by incorporating imagery from certain records in the archives.

We also explored long-outdated text books and journals, scanning images and textures to feed into our image-making process.

A final source of visual material was the Internet Image Archive, a vast resource of out of copyright images from books published around the world. We searched for academic themes in the archive, pulling out the images which spoke to the material was gathered in the archives to add to a bank of visual material was then used to create the installation. The images were then put through a series of digital and analogue processes to give them a more unified look and feel. These processes included printing, rescanning, colourisation and halftone screening.

A series of graphic compositions were then created in response to each of the spaces the installation needed to occupy. Once the compositions were finalised some of the shapes were used to frame the images we had created.

Each space was unique and had different requirements. The windows still needed to let a lot of light through them, the cafe area needed to be food-safe and easily cleanable, the corridors needed to be robust enough to stand up to years of people brushing up against them and the atrium and stairwell spaces needed to have a greater amount of presence given their scale. To address these requirements needed a great deal of dialogue with the building users, as well as modelling and mock-ups.

We created 3D models of certain areas of the building, like the stairwells and atrium, while flat plans were sufficient for the windows and other spaces. Modelling like this enabled us to bring our intentions to life for the building users and confidently plan the installation with our production team WithPrint.

Time Machine Talk to the Future

Time Machine Talk to the Future

Cwmbran

A poster for Davis & Jones as part of their residency at the Grange Hospital in Wales.

Client: Davis & Jones

A poster campaign encouraging people to imagine what a notional hospital of the future could be, and how they would speak to staff, patients and visitors.

Arnolfini: New Rules

Arnolfini: New Rules

Bristol

A temporary typographic installation for one of Bristol's leading cultural institutions

Client: Arnolfini

Arnolfini has been a place for imagination and bold new ideas in Bristol since 1961. As Arnolfini entered a new chapter in 2018, they wanted to tear up the rulebook of what a centre for contemporary arts should be or look like.

Tales from the Dark Side of the City

Tales from the Dark Side of the City

A six-book box set for the Unknown Fields division of London's Architectural Association

Client: Architectural Association

The series of 6 books edited by Liam Young and Kate Davies (Unknown Fields) includes stories developed from expeditions through Bolivia and the Atacama Desert, the Western Australian Outback, the South China Sea and Inner Mongolia, the gemfields of Madagascar, Far North Alaska and the black sites of the United States.

Where the City Can’t See

Where the City Can’t See

A 400 page book of pure data

Client: Liam Young

Where the City Can’t See is the first fiction film shot entirely through laser scanning technology, directed by artist Liam Young and written by author Tim Maughan. Smith & Lewarne were commissioned to create a print edition of the data from the film.